гр. Ямбол ул. "Цар Иван Александър" № 12, e-mail: [email protected] Директор: 0882592948

Състезателният сезон със силен старт за ПМГ „Атанас Радев“, гр. Ямбол

         Както винаги, успехите за учениците от ПМГ „Атанас Радев“ започват да се трупат още с първите състезания и олимпиади.

         От 22 до 24 ноември се проведе сесията на Ученическия институт на БАН. Учениците от 10 „г“ клас на ПМГ „Атанас Радев“ Александър Кабрански и Стефания Лазарова изобретиха и представиха биоразградима предпазна маска за лице, която да не замърсява природната среда. Техният проект е вдъхновен от наболелия екологичен проблем с хилядите изхвърляни маски от синтетични материи. Научният им екип, с ръководител госпожа Даниела Паликова, получава поощрение за работата си и е насърчен от учените да продължава своите търсения и изобретения в областта на науката.

         От 26 до 28 ноември в два състезателни дни се проведе Международният есенен турнир по информатика „Джон Атанасов“ (IATI), в който ученикът от 12 „а“ клас Румен Михов завоюва бронзов медал. Паралелно се проведоха Балканската олимпиада по информатика, където Румен спечели сребърен медал и Националното есенно състезание по информатика, където ученикът се класира четвърти в страната. От 15 до 17 декември се проведе и международното състезание Romanian Masters of Informatics, където Румен Михов отново завоюва сребърен медал.

         На 27 ноември се проведе националният кръг на Многоезичното състезание. За него бяха класирани ученичките Гергана Александрова и Дана Бъчварова от 11 „а“ клас. Гергана се яви в групата с немски език, а Дана - с руски. Състезателният формат постави пред момичетата две предизвикателства – да преразкажат текст и да напишат есе по даден проблем на втория си чужд език. Ученичките се справиха отлично и Гергана завоюва трето място, а Дана – пето.

         Поздравления за нашите ученици! Пожелаваме им още много успехи и занапред!