гр. Ямбол ул. "Цар Иван Александър" № 12, e-mail: [email protected] Директор: 0882592948

Послание за 15 септември

СКЪПИ УЧЕНИЦИ,

ДРАГИ  РОДИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ УЧИТЕЛИ И СЛУЖИТЕЛИ,

 

Днес е 15 септември - традиционното за всички българи начало на учебната година!

Но учебната 2020/2021 не започва традиционно – започва една от най-необикновените години за българското образование. През 2020 г. почувствахме ролята на образователната система в друга светлина – много ученици от ПМГ „Атанас Радев“ поискаха да „избягат“ в училище!

Спомням си как преди много години моят дядо, който беше преживял Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, септемврийски въстания, национални и световни кризи, ми разказваше, че при среща с приятели и роднини от други населени места на въпроса „Как сте?“ отговорът е бил: „Добре сме, децата ходят на училище!“.

Дойде време да осмислим дълбокото послание в тези думи.

Кризата и онази нейна част „дистанционно обучение“ ни даде друга гледна точка за значението на образованието и ни помогна да преосмислим живота, ценностите и целите си. Получихме възможност да видим и други перспективи и възможности. В условията на трудности и неизвестност почти всички учители, родители, баби и дядовци и ученици, се мобилизираха и дадоха всичко от себе си, защото осъзнаха, че уроците не трябва да спират. Защото осъзнаха, че образованието наистина е наша обща и безусловна ценност.

Уважаеми учители,

Вие ни дадохте важен житейски урок – когато обичаш децата и когато учителството е кауза, можеш да надскочиш собствените си предразсъдъци и страхове и да повярваш в себе си. Голяма част от вас бяха смели и преобърнаха стереотипи, трупани в обществото с години.

От вашия професионализъм и отдаденост зависи успеха на всяко дете. Научете ги да бъдат смели като вас и без страх да решават житейските задачи! Научете ги да мислят! И днес вие заставате пред децата и учениците въпреки опасностите, за да им предадете един от най-важните житейски уроци – да бъдем единни и солидарни. Вие успяхте да върнете доверието в българското училище!

Аплодисменти за учителите!

 

Драги родители,

От успеха на вашите деца зависи нашето утре. Не се колебайте винаги да изисквате най-доброто за тях! Имайте повече доверие на учителите! Защото и те, както и вие, искат вашите деца да растат здрави и смели, да ги научат да бъдат уверени и успешни личности.

И не забравяйте, че децата искат да приличат на вас и от вашия пример зависи дали ще обикнат училището, дали ще станат добри хора!

 

Скъпи ученици,

Знам и вярвам, че мечтите могат да се сбъдват, ако се стараеш всеки ден, ако се трудиш неуморно и не се отказваш, ако вярваш в себе си, така както всички ние вярваме във вас.

Вие сте орисани да живеете в интересни времена и всеки ден ще бъде ново приключение и предизвикателство. И точно в тази интересна година ще научите важни уроци, които няма да намерите в учебниците - как да бъдете добри хора и да помагате на другите. Помнете, че училището не е сградата, а общността, където споделяте мечти и ценности; където ще се научите да мислите свободно и критично.

Учете, мислете и играйте!

 

Желая ви с непримиримост към посредствеността и отдаденост на каузата за добро образование да намерим най-верния път! Ще се справим! Заедно!

 

Честита нова учебна 2020/2021 година!

 

ЕВГЕНИЙ ИВАНОВ,

Директор на ПМГ „Атанас Радев“